שולחן לחמישה אז ועכשיו

שולחן לחמישה

השוואה בין הפרק הראשון של הסדרה המקורית והפרק הראשון בחידוש העכשווי שלה

איכשהו יצא שמעולם לא צפיתי ב"שולחן לחמישה" המקורית, הייתי שמחה לומר שזה מפאת גילי הצעיר, כי בכל זאת עברו מאז שהיא יצאה לאוויר העולם ב-1994 כ-25 שנים וזה זמן מספיק להפוך ילדים רכים בשנים שהסדרה עדיין לא מיועדת להם, לצופי טלוויזיה בוגרים. אך האמת היא שלא צפיתי בסדרה, למרות שבהחלט הייתי בגיל המתאים, רק משום שלא הייתי מחוברת לכבלים באותה תקופה, וכך פספסתי לא מעט סדרות מצליחות בזמן אמת כמו בוורלי הילס 92100, "סיינפלד" ו-"חברים" אך בעוד שאת השתיים האחרונות היה קל להשלים במהלך השנים מכיוון שהן הגיעו לשידור כמעט לכל פלטפורמה אפשרית (הוט, יס, ערוץ 2 המסחרי ואפילו נטפליקס לאחרונה) ל"שולחן לחמישה" לא היה כזה מזל.

לכן עם חידושה של "שולחן לחמישה" חשבתי שדווקא כמי שאין לה זיכרונות מהסדרה שישפיעו על השיפוט שלה על החידוש, זה יכול להיות מעניין להשוות את הפרק הראשון בסדרה המקורית לזו העכשווית, ולראות איזה מהם ידבר אליי יותר.

כך צפיתי קודם בפרק הראשון של "שולחן לחמישה 2020" ומיד כשסיימתי אותו עברתי לצפות בפרק הראשון של הסדרה המקורית, ואני מודה שהפרק הזה הפתיע אותי, אבל עוד נגיע לזה.

שולחן לחמישה
שולחן לחמישה אז ועכשיו. תמונה באדיבות yes

ישנם קווי דמיון רבים בין שני הפרקים הראשונים הן מילוליים ותוכניים, והן ויזואליים. בשניהם ההרכב המשפחתי הוא כמעט זהה וכולל שלושה אחים ושתי אחיות: אח בכור בן 24, אח ואחות בגיל ההתבגרות (בגרסה העכשווית הם גם תאומים), אחות קטנה יותר המגלה ניצני גאונות בתחומים כלשהם ותינוק. בשתי הסדרות האח הבכור בן ה-24 שלא גר עם אחיו ואחיותיו חוזר כדי לקחת אחריות על בני משפחתו, לגור אתם ולעבוד בעסק המשפחתי (מסעדה בסדרה העכשווית, בר בסדרה המקורית), לאחר שהפסיד סכום נכבד מהכסף המשותף לכולם בהשקעות לא אחראיות, בגרסה המקורית הוא השקיע בנדל"ן, והיזם ברח עם הכסף, בגרסה העכשווית, הוא שילם לעורכת דין יקרה שלא סיפקה את הסחורה ולא הצליחה למנוע את גירוש ההורים מארה"ב.

בשתי הסדרות יש התייחסות לחשיבות השמירה על התא המשפחתי דרך ארוחות שבועיות קבועות במסעדת ההורים, ובשתי הסדרות זו האחות בגיל ההתבגרות, שמטילה ספק בחשיבות הזו, אך מתרצה לבסוף. בשתי הסדרות ישנן סצנות דומות, כמו סצנת שיחת הנחמה בין האחים בגיל ההתבגרות כשהם מתנדנדים על נדנדות, או הסצנה בה האחים הקטנים יותר מסרבים לקבל את מרות האח הגדול כסמכות הורית, וללכת לישון כשהוא דורש זאת, כשהם מטיחים בו שכדי לקבל את הערכתם הוא צריך לתרום יותר כסף כאן ועכשיו ולעסוק בעבודה מפרנסת, ולא לרדוף אחרי החלומות שלו. ולמרות קווי הדמיון הללו, ברור שיש הבדל גדול ומשמעותי בנקודת המוצא של שתי הסדרות, כי יש הבדל גדול בין מוות של הורים, לבין הורים שגורשו אבל עדיין בחיים.

שולחן לחמישה 2020
שולחן לחמישה 2020. תמונה: Vu Ong/Freeform/Sony Pictures Television באדיבות yes

זה לא אותו דבר

פי. קיי: מה לגבי ההורים שלך? הם לא… אה, נכון, שמעתי, תאונת דרכים לפני כחצי שנה.
ג'וליה סאלינג'ר: כן, אני לא רוצה לדבר על זה.
פי. קיי: אבא שלי עזב לפני כמה שנים
ג'וליה: זה לא אותו דבר.

 (שולחן לחמישה 1994, פרק 1)

לוסיה אקוסטה: אפשר להיפגש אצלי, ההורים שלי לא בבית.
ג'קי: אה, כן, שמעתי על זה, ההורים שלי נפרדו לפני כמה שנים.
לוסיה: זה לא אותו דבר.

 (שולחן לחמישה 2020, פרק 1)

העובדה שאי אפשר להשוות בין מצב של הורים שגורשו למצב של הורים שמתו מתחדדת אף יותר מהדיאלוגים המובאים בשתי הסדרות, ובהם בני המשפחה מסרבים לראות את הדמיון בין הרס המשפחה שלהם לבין תא משפחתי שמשתנה כתוצאה מכך שההורים התגרשו ועזבו את הבית.

מכיוון שאין דמיון בין המצבים של הורים בשלט רחוק שאולי יחזרו יום אחד להורים שהשאירו אחריהם הוראות וצוואה אך ברור שלעולם לא יחזרו, לא יכולתי שלא לתהות למה בכלל ליצור חידוש לסדרה ולשנות את נקודת המוצא? אם רוצים להראות כיצד מדיניות ההגירה של טראמפ משפיעה על משפחות בימינו בארה"ב אפשר לבנות עלילה חדשה מן היסוד על משפחה אחרת, בלי ליצור אילוצים לייצר התאמות לסדרת המקור שאולי אפילו מחלישים את הסיפור, ואת המחאה כמו למשל האילוץ שכדי להשאיר את חמשת האחים יחדיו בארה"ב ההורים בגרסה הנוכחית בוחרים שלא לקחת עימם את התינוק וזו החלטה שניתן להתווכח על היותה מחויבת המציאות, ועל המשמעות שלה מבחינת טובת הילד באמת, בעוד שבגרסה המקורית אין ספק שמקומו של התינוק הוא עם אחיו ואחיותיו.

מצד שני, אם דווקא מתעקשים על רימייק ל"שולחן לחמישה" מסיבות נוסטלגיות – רימייק שלא בטוח שיש בו צורך, כי למרות שהעולם השתנה (במיוחד טכנולוגית) ב-25 השנים האחרונות, לפחות על פי הפרק הראשון שראיתי הסדרה המקורית לא איבדה מכוחה, והקצב שלה טוב ועובד גם היום – אז מדוע לא לתת לחידוש את אותה נקודת מוצא משפחתית? מדוע צריך לשנות את נקודת המוצא של האובדן למשהו שהוא 'לא אותו דבר'? 

שולחן לחמישה 1994
שולחן לחמישה 1994. תמונה באדיבות yes

אין לי יכולת להשיב מתוך ידיעה מה היו השיקולים שהניעו את ההפקה המחודשת, מה שברור הוא שנקודת המוצא המשותפת של שתי הסדרות וזה בעצם מה שהפתיע אותי לגבי הגרסה המקורית, היא לא האובדן ההורי אלא האובדן הכלכלי והתרופפות המסגרת המשפחתית בעקבותיה.

מכיוון שלא ראיתי את הגרסה המקורית בזמנו ציפיתי לכך שכמו שהפרק הראשון של הגרסה העכשווית מתחיל בגירוש ההורים מארה"ב, הפרק הראשון של הגרסה המקורית יתחיל במוות של ההורים, אבל להפתעתי גיליתי שהסדרה מתחילה ששה חודשים אחרי המוות, ונראה לי שהסיבה שהסדרה המקורית מתחילה בנקודת הזמן שהיא מתחילה בה, ולא במות ההורים – חוץ מהרצון הברור שלא לדכא את הצופים על ההתחלה – נעוצה בעובדה שההורים עשו סידורים כלכליים עבור הילדים שלהם בצורת הקצבה חודשית, והסיפור בעצם מתחיל מכך שהילדים חורגים מהמסגרת הכלכלית שהוקצתה להם, ונקלעים לקשיים כלכליים רציניים, מה שמצריך מהם התבגרות מהירה.

באופן דומה גם בגרסה העכשווית גירוש ההורים מעמיד את ילדי המשפחה בפני בעיות כלכליות רציניות, הדורשות מהם למהר ולהתבגר ולקחת אחריות, אם כי בגרסה העכשוויות גם ההורים נושאים באחריות לקשיים הכלכליים, שכן הם לא היטיבו לנהל את העסק המשפחתי שלהם מבחינה כלכלית, ואין להם מספיק רזרבות.

ההבדלים הטכנולוגיים בין שנות התשעים לימינו גורמים לכך שגירוש ההורים בגרסה הנוכחית למקסיקו, מונע אומנם את נוכחותם הפיזית בביתם ובעסק שלהם, אך אין בו כדי למנוע מהילדים שלהם את האפשרות לדבר ולהתייעץ אתם באופן יומיומי אפילו, אם ירצו בכך.

מה שגורם לכך שעל פי שתי הסדרות נוצר הרושם שהדבר החשוב ביותר הנדרש מבני המשפחה בהיעדר ההורים הוא בעיקר גילוי אחריות כלכלית ומשפחתית, כאילו תפקיד ההורים העיקרי הוא לספק מסגרת כלכלית ומשפחתית לילדיהם, ההתבגרות מגיעה ברגע שהם הופכים להיות האחראים למסגרת הזו בעצמם, והדבר שגורם להם להבין יותר מכול שעליהם להתבגר הוא לא העדר הנוכחות ההורית, אלא המחסור הכלכלי שאינו מאפשר להם את החיים חסרי האחריות שחיו קודם.

גילוי אחריות כלפי טיפול בתינוק למשל, יכול להיות עניין מאוד מבגר, אך בגרסה המקורית ברור שאם יש מספיק כסף לאומנות, הטיפול הזה כבר אינו בעיה, והמשבר ההתחלתי הוא שהם מגלים שהם חרגו מהתקציב שלהם בארבעה חודשים, ופתאום אין כסף, באופן דומה אך שונה הבחירה להשאיר את התינוק בארה"ב בגרסה העכשווית ולא לקחת אותו למקסיקו גם היא נובעת משיקול על עתיד כלכלי טוב יותר, וברור שהאחים יצליחו להתמודד עם גידול התינוק אם יהיה להם מספיק כסף למעון או למטפלות עבורו.

מכיוון שההורים בסדרה העכשווית עדיין מהווים חלק מהסדרה, שהעולם הטכנולוגי של ימינו שונה, ושתחומי העניין של האחים בשתי הסדרות אינם זהים (האח הבכור בסדרה החדשה מנגן בעוד שבסדרה המקורית זו האחת הקטנה שמוכשרת בנגינה וכד') די ברור שהסדרה הנוכחית אם תימשך מספיק זמן תתפוס חיים משלה, ולא תוכל להיצמד לסדרת המקור, לכן בסופו של דבר נראה לי שאם הייתי צריכה לנחש מניין נובעת הבחירה לבנות את הסדרה החדשה דווקא על בסיס "שולחן לחמישה", ולא ליצור סדרה חדשה מהיסוד, הייתי מנחשת שהשיקול הכלכלי היה חלק משמעותי בבחירה הזו ממש כמו שהוא מהווה חלק גדול מהפרק הראשון של כל אחת מהסדרות.

אולי יעניין אותך

הרופא הטוב שון מרפי (פרדי היימור) והרופא הטוב פארק שי-און (ג'ו וון). ABC, KBS

הרופא הטוב והרופא הטוב

השוואת הפרקים הראשונים של "הרופא הטוב" האמריקאית לפרקים הראשונים של "הרופא הטוב" הקוריאנית שעליה היא מבוססת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *